Watervraag van bedrijven is afgestemd op de collectieve beschikbaarheid

Het is belangrijk dat bedrijven proactief hun watergebruik en de impact ervan op de lokale watervoorraad monitoren en evalueren, en hun groeiplannen en bedrijfsstrategie daarop afstemmen.

Dat kan betekenen dat bedrijven verder inzetten op waterefficiëntie, op alternatieve waterbronnen, op strategische reserves of buffercapaciteit, en op meer waterbewustzijn in het bedrijf, de sector en de maatschappij.

Maar het kan ook betekenen dat bedrijven een samenwerking aangaan met andere belanghebbenden om de beschikbaarheid van water in de regio te waarborgen, zoals gezamenlijke waterbeheerplannen

Om voorbereid te zijn op mogelijke crisissituaties, stellen bedrijven beter een noodplan op dat beschrijft hoe ze moeten handelen als de bevoorrading van water afneemt met bepaalde percentages.

De leeropgaven:

Hoe kan het juridisch kader worden aangepast om flexibeler om te gaan met crisissituaties zoals waterschaarste, overstromingen of incidentele lozingen?

Welke aanpassingen zijn daarbinnen nodig om effectieve en efficiënte maatregelen te kunnen treffen die de impact van zulke crisissituaties minimaliseren?

Leerlessen uit de praktijk: waterhergebruik in de landbouw

In haar zoektocht naar handvatten binnen de oplossingsrichting 'Watervraag van bedrijven is afgestemd op de collectieve beschikbaarheid', verzamelde Oona een aantal leerlessen uit praktijkprojecten binnen de landbouw.

Water is immers een basisbehoefte voor de landbouw, want gewassen hebben water nodig om te groeien en dieren drinken het. Bovendien krijgen landbouwers door de klimaatverandering wateroverlast te verduren tijdens de winter en droogte tijdens de zomer. Uiteraard maken ook landbouwers deel uit van een groter geheel, en zijn zij afhankelijk van de collectieve beschikbaarheid van water. 

Verschillende onderzoeksprojecten focusten recent op duurzame, alternatieve waterbronnen voor irrigatie. We vatten dan ook graag de belangrijkste leerlessen en conclusies samen in een helder overzicht.

Leerlessen uit de praktijk: een noodplan voor water

Binnen dezelfde oplossingsrichting ontwikkelden we een handvat voor bedrijven om proactief actie te ondernemen en zich te wapenen tegen droogte. Waterschaarste heeft immers een aanzienlijke economische impact en kan de overheid dwingen om maatregelen te nemen.

Idealiter hebben bedrijven dan ook een noodplan klaar dat ze kunnen toepassen bij een acuut watertekort en dat een instrument vormt om op korte termijn gerichte beslissingen te nemen binnen het bedrijf.

We ontwikkelden een leidraad om bedrijven te helpen bij het opmaken van een noodplan. Zo'n noodplan vormt immers een instrument om op korte termijn gerichte beslissingen te nemen binnen het bedrijf. Je kan de leidraad hier downloaden.

waterkruispunt