Wie is Oona?
Oona is een gedeelde wateragenda van en voor bedrijven waarmee we de neuzen in dezelfde richting zetten om gefocust te werken aan innovatieve oplossingen.
Zo kunnen bedrijven beter inspelen op noden van overheden, en begrijpen overheden beter welke innovatieve oplossingen wenselijk en beschikbaar zijn, welke samenwerkingen daarvoor nodig zijn, en hoe ze die kunnen ondersteunen.
Samengevat kan Oona een katalysator zijn voor economische veerkracht binnen een duurzaam waterbeheer en een open uitnodiging tot samenwerking tussen alle betrokken partijen.
En waar komt Oona vandaan?
Oona heeft een lange weg afgelegd en is het resultaat van een intense wisselwerking tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen.
Hieronder lees je meer over dat proces:
De Vlaamse Blue Deal
onderschreef het belang van een wateragenda in 2020.
Zo zal de minister voor Wetenschap en Innovatie, samen met het in VITO gekantelde Vlakwa, een initiatief nemen om onderzoek en innovatie met de focus op water te versterken. Er zal daarbij ook worden ingezet op de valorisatie van deze waterinnovatie naar onze industrie.
De Vlaamse Regering
heeft Vlakwa daarna gevraagd om een faciliterende rol op te nemen voor het verder ontwikkelen van een Vlaamse O&I-wateragenda op basis van een actie- en leergericht proces (Beslissing Vlaamse Regering van 21 april 2021).
Vlakwa neemt die rol ook al op om de samenwerking tussen ondernemers, onderzoekers en overheden te bevorderen.
Aanpak
De systeemkennis die werd opgebouwd in de transitiearena water vormde het vertrekpunt voor een reeks gesprekken met bedrijven uit verschillende hoeken van de Vlaamse economie.
In 2022 voerden Vlakwa, VITO Nexus en Voka overleg met bedrijfsleiders en organiseerden vervolgens een CEO-rondetafel. De overlegmomenten hadden een visionaire insteek waarbij het ideale toekomstbeeld voor ogen werd gehouden.
Door verder te kijken dan de urgenties aan de huidige horizon, werd terugredenerend uitgewisseld over
- leidende principes waaraan mogelijke oplossingsrichtingen moeten voldoen,
- om daarbinnen bepaalde oplossingsrichtingen in kaart te brengen en van daaruit
- behoeftes aan onderzoek en innovatie te formuleren.
Binnen de werking van Vlakwa werd een Programmabureau opgericht met vertegenwoordiging vanuit industrie, watertechnologie, waterbedrijven, overheid en onderzoek om het proces richting deze agenda aan te sturen.
Dat Programmabureau werd gevraagd om de voorgestelde oplossingsrichtingen te evalueren en om leeropgaven scherp te stellen om die oplossingsrichtingen te realiseren:
Wat is er nodig op het gebied van technologie, kennis, beleid, financiering…en de verbindingen daartussen?