Een denkpatroon dat vaak naar voor komt is dat water te goedkoop is en enkel via prijsstijgingen een gedragswijziging kan bekomen worden. Het centraal zetten van een prijsmechanisme resulteert evenwel in een aantal ongewenste neveneffecten. Zo ga je bepaalde inkomensklassen sterk benadelen, waardoor je sociale correcties moet doorvoeren waaraan ook een kostprijs is gekoppeld. En bij meer welgestelde burgers stelt zich geen probleem om er rationeel mee om te springen: “ik betaal er toch voor, dus wat is het probleem”. Je loopt dus een risico op wat we intussen ‘gelehesjesduurzaamheid’ zijn gaan noemen. Op het niveau van de economisch actoren kan je via prijsmechanismen bedrijven wel weghouden van de meest kwetsbare bronnen. Maar eigenlijk verschuif je de druk naar een andere waterbron, die op haar beurt mogelijk weer kwetsbaar zal worden. Het sturen op prijs geeft ook geen signaal naar het type bedrijvigheid dat je wenst, of is zeker geen opbouwend mechanisme om de uitbouw van dat soort bedrijvigheid te ondersteunen. Zolang een bedrijf een goed draaiend businessmodel heeft, en daardoor de kost voor water kan blijven betalen, is de kans groot dat alles blijft zoals het is. Water is in de boekhouding van vele bedrijven nog steeds quasi onzichtbaar, omdat die boeken het belang noteren in termen van euro’s, niet in termen van de afhankelijkheid. Water kan een klein budget betekenen, maar als het er niet meer is, het bedrijf platleggen. Kleine innovatieve praktijken en ondernemingen moeten zich dan, niettegenstaande hun strategisch belang, proberen te bewijzen in een omgeving die hen veeleer tegenwerkt dan ondersteunt.
Op basis van statistisch onderzoek naar de vraag naar drinkwater in functie van de toegepaste tarieven in het verleden, kon de prijselasticiteit op basis van empirische data bepaald worden. De prijselasticiteit bedraagt -0,17; wat betekent als we in Vlaanderen een prijsstijging van 10% doorvoeren er een afname is met de vraag met slechts 1,7%. De vraag naar water is met andere woorden vrij inelastisch en is slechts beperkt afhankelijk van de prijs, toch op het prijsniveau waarop water zich nu bevindt.
Naast het feit dat een prijsmechanisme niet de gewenste incentives geeft, wordt ook aangegeven dat waterprijs zeer politiek geladen is, waardoor ook de sturingbreedte van het prijsmechanisme sterk beperkt lijkt, wat de behoefte om met andere denkkaders aan de slag te gaan enkel vergroot.
Een ander denkkader is om water als breed maatschappelijk kapitaal te beschouwen. En zoals bij elke andere vorm van kapitaal, wil je deze in waarde laten toenemen. Binnen de waterarena werd een denkproces opgezet waarbij werd gesteld dat drie variabelen in balans moeten zijn om het Waterkapitaal te laten toenemen.
- Toegang tot water: een indicatie van de bruikbaarheid (kwalitatieve dimensie) van water voor de verschillende gebruikers (van industrie tot natuur) en ook over het volume (kwantitatief) beschikbaar water.
- Waterburgerschap: de mate waarin burgers (watergebruikers) zich bewust zijn van de wateruitdagingen (awareness), ze kennis hebben van en inzicht in het watersysteem, en (daardoor) mee hun verantwoordelijkheid opnemen in het beheer van het watersysteem (en bij deze ook hun link met water veel breder wordt dan deze op vandaag. Vandaag is de belangrijkste link met het persoonlijk watergebruik de waterfactuur). Een ideale oorzaak-gevolgrelatie tussen “toegang tot water” en “waterburgerschap” is dat verhoogde toegang zich niet vertaalt in maximale consumptie.
- Ecosysteemdiensten (incl. economisch diensten): de waarde die via water aan de maatschappij wordt geleverd.
In plaats van te sturen op prijs ga je sturen op deze drie variabelen om het waterkapitaal te laten toenemen.
We gaan via systeemdynamische modellering het potentieel van dit denkkader als basis voor systeemverandering na. In interdisciplinaire co-creatiesessies onderzoeken we de samenhangen tussen de drie hoekpunten van het Waterkapitaal, en formuleren relaties die via het model ook effectief zouden kunnen doorgerekend worden. Dat levert noodzakelijke nieuwe inzichten in de mogelijke maatschappelijke en economische winsten wanneer de sturingsfilosofie voor het watersysteem zou opgebouwd worden vanuit deze uitgewerkte analogie met het (zuiver) economisch concept van kapitaal.
Het landschap als beursgrafiek
De beurs heeft een (meestal) onzichtbare impact op ons leven. Mocht die impact wél zichtbaar en tastbaar worden, wat zouden we dan te zien krijgen?
In het kader van S+T+ARTS4WATER probeert kunstenares Anna Ridler het antwoord op die vraag in beeld te brengen. Dat leverde een installatie op waarbij je het beeld van de oevers van het kanaal ziet veranderen naarmate de beurskoersen bewegen. Stijgen de energie-aandelen? Dan zie je meer beelden van windmolens en energiecentrales. Of omgekeerd. (bron: De Tijd)

The Landscape of Finance
In een ander project, the Landscape of Finance, gaat Anna Ridler op zoek naar de connectie tussen kapitalisme, globalisatie en de natuur, geïnitieerd door de uitdaging ‘watercapitalisme’ als mogelijke oplossing voor een beter beheer en een begrip van de werkelijke waarde van water.
Wat zou er gebeuren als we mensen zouden toelaten om rechten op water te kopen en verkopen? (bron: Gluon)
Bekijk een interview met Anna Ridler over waterkapitaal

Waterwijs
Wat als we water als kapitaal beschouwen, als gemeen goed? Kunnen we de waarde van water beter begrijpen en beheren als we dat gezamenlijk voor een hele buurt doen in plaats van per huishouden? Kan een buurt autonoom instaan voor haar watervoorziening?
Het project Waterwijs gaat op zoek naar antwoorden voor de buurt Campo Santo (Dampoort, Gent) aan de hand van vier werkgroepen.
Download alle doordrijvers
Disclaimer
De Vlaamse Milieumaatschappij, De Vlaamse Waterweg, De Watergroep, Aquafin, Departement Omgeving, Farys, Pidpa, water-link en VITO - Vlakwa hebben de kans gecreëerd om ruimte te geven aan een groep frisse denkers om een systemische kijk op water te ontwikkelen, en zo de watersector uit te dagen om een toekomstbestendig watersysteem vorm te geven. De geformuleerde ideeën zijn niet die van de opdrachtgevers, noch vertolken ze hun standpunten. Ze worden wel als waardevol gezien als inspiratie voor het toekomstig watersysteem.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.