S+T+ARTS

Cultuur is een belangrijke drager van verandering en het is dus bijzonder waardevol om ook de culturele sector te betrekken bij het denkwerk over maatschappelijke uitdagingen.

Waar wetenschappers info kunnen omzetten in kennis, gebruiken ingenieurs die kennis om iets bruikbaars te bedenken, en vormen designers die bruikbare concepten dan weer om in iets dat mensen daadwerkelijk willen gebruiken. Vervolgens houdt de culturele sector ons een spiegel voor van hoe wij met dingen omgaan (wat opnieuw als input en inspiratie gebruikt kan worden door wetenschappers).

In het S+T+ARTS-project brengen we een aantal zaken in beeld en onderzoeken we hoe medicatie soms een makkelijkheidsoplossing is om grote maatschappelijke problemen aan te pakken. We stellen ons hierbij de vraag of we ons zorgsysteem niet anders kunnen aanpakken?

We creëren een nieuwe, frisse dynamiek door verschillende partijen aan tafel te zetten: wetenschappers, de farmaceutische industrie, waterzuiveringsspecialisten én culturele partners. Die laatste partij zorgt voor een opener gesprek, en trekt mensen over de streep. 

We kunnen veel leren over de gezondheid van onze maatschappij door te kijken naar de gezondheid van onze waterlopen (Li An Phoa).

Dat doen we in deze context ook: we kijken naar de gezondheid van de waterloop om op zoek te gaan naar de grote problemen in onze maatschappij. We besteden daarbij aandacht aan de stroomopwaartse oplossingen, in plaats van brandjes te blussen aan het einde van de keten.

Hieronder kan je een paar mooie voorbeelden bekijken uit dit project.

 

Interview met artiest Haseeb Ahmed en enkele industrie- en onderzoekspartners

De samenwerking met kunstenaar Haseeb Ahmed

In het kader van het Europese STARTS4Water programma, werd kunstenaar Haseeb Ahmed geselecteerd voor een 6 maand durende residentie genaamd Pharmaceutical Pollution.

Lees meer over de samenwerking

Of bekijk de resultaten van die samenwerking