Vlaanderen kiest vol voor waterbewuste bedrijven met gedeelde wateragenda

Vandaag, 29 septepmber 2023, wordt in Antwerpen het eerste tastbare resultaat gepresenteerd van een intense wisselwerking tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen. Zij werkten de laatste jaren samen aan een gezamenlijke Vlaamse wateragenda genaamd Oona. Voortaan dient Oona als kompas voor innovatie binnen het waterdomein richting een veerkrachtige economie. Die wateragenda is meteen ook een uitnodiging tot samenwerking tussen alle belanghebbenden.

Deze agenda is een belangrijke mijlpaal op koers naar economische veerkracht binnen een duurzaam waterbeheer.  Water is het nieuwe goud en een gedeeld innovatieprogramma is goed zowel voor het milieu als voor de financiële gezondheid van onze bedrijven. Met de Blue Deal wil deze Vlaamse regering volop inzetten op een duurzaam waterbeheer. We juichen daarom dit initiatief toe, dat bovendien gegroeid is uit de noden van de bedrijven zelf. Laten we vooral samenwerken aan een toekomst waarin water een centrale rol speelt en we economische veerkracht opbouwen.

Jo Brouns
Vlaams minister voor Economie en Innovatie

Waarom een gedeelde wateragenda van en voor bedrijven?

De laatste jaren zag de wereld zich geconfronteerd met steeds extremere en onvoorspelbare veranderingen, ook binnen het waterdomein. Vlaanderen zet met de Blue Deal vol overtuiging de structurele strijd voort tegen die uitdagingen. Ook Oona wil hieraan bijdragen met oplossingsrichtingen en toekomstscenario’s die moeten beantwoorden aan een aantal weldoordachte en breed gedragen principes.

Bedrijven nemen een groot deel van het waterverbruik voor hun rekening. Ze zijn bovendien voor hun activiteiten vaak sterk afhankelijk van de veerkracht van het watersysteem, en zijn medeverantwoordelijk voor de waterkwaliteit in hun omgeving. De wateragenda focust op hoe bedrijven een belangrijke rol kunnen spelen in het aanpakken van de wateruitdagingen, en welke kennis en innovatie daarvoor nodig zijn.

Via een gedeeld innovatieprogramma van en voor bedrijven kunnen bedrijven beter inspelen op noden van overheden, en begrijpen overheden beter welke innovatieve oplossingen wenselijk en beschikbaar zijn, welke samenwerkingen daarvoor nodig zijn, en hoe ze die kunnen ondersteunen. Dat leidt uiteindelijk niet alleen tot betere bedrijfsvoering, maar ook tot een positieve impact op milieu en maatschappij.

Dirk Halet
strategisch coördinator Vlakwa (Vlaams Kenniscentrum Water)

De studie over het socio-economisch belang van water in Vlaanderen (Vlakwa, 2022) toont bovendien aan dat de 15 meest waterintensieve sectoren rechtstreeks zorgen voor een op de vier jobs en voor meer dan een derde van de bruto toegevoegde waarde in Vlaanderen. De Vlaamse economie is dus sterk afhankelijk van voldoende water van de juiste kwaliteit.

De wateruitdaging is een systemisch vraagstuk. Alleen al de verstrengeling tussen kwantiteit en kwaliteit maakt dit duidelijk. Dat betekent dat één partij op zichzelf nooit voldoende antwoord kan geven, noch het probleem alleen het hoofd kan bieden. We moeten verder durven kijken dan de grenzen van ons bedrijf, onze beleidsbevoegdheid, onze wetenschappelijke expertise om zo nieuwe perspectieven en inzichten te ontdekken die bijdragen aan het beantwoorden van de vragen in deze agenda.

Ivan Pelgrims
afgevaardigd bestuurder van Evonik Antwerpen

Situering

De gedeelde agenda is het resultaat van een intensief en interactief proces met waterexperts en het bedrijfsleven en kwam er in opdracht van de Vlaamse Regering die onderzoek en innovatie met focus op water wil versterken, zoals vastgelegd in de Vlaamse Blue Deal (juli 2020). Vlakwa (het Vlaams Kenniscentrum Water) kreeg de opdracht om dit samenwerkingsproces in goede banen te leiden en op basis daarvan de prioritaire onderzoeksthema’s te formuleren. In de wateragenda worden die thema’s scherp geformuleerd om beweging te krijgen in het bredere gesprek over water in Vlaanderen. Raadpleeg de agenda via www.h2050.be/oona.

Contact?

Ruben Hauben, woordvoerder kabinet Brouns | +32 479 65 56 66 
Dirk Halet, strategisch coördinator Vlakwa | +32 486 73 05 10
 

Oona druppels