“When the well’s dry, we know the worth of water.”- Benjamin Franklin
Water is door de eeuwen heen vooral gezien als gebruiks- of verbruiksmiddel. De waardering voor water is hierbij vaak onder de maat gebleven. De aandacht ging vooral uit naar energiebronnen waaraan macht en geldelijk gewin is gekoppeld. Beschikbaarheid van water was (met name in onze westerse wereld) zowel kwantitatief als kwalitatief nooit een echt probleem.
De laatste jaren wordt echter duidelijk dat ook in onze samenleving water meer aandacht nodig heeft. Zowel als het gaat over beschikbaarheid van water (of het gebrek daaraan), als over de vervuiling van water. We hebben in feite zowel een (nakende) beletsel- als een letselcrisis als het om water gaat. Nu kunnen we prima overleven zonder apparatuur en machines die afhankelijk zijn van andere grondstoffen, maar we kunnen geen van allen overleven zonder water. Water is het kapitaal van het leven.
Grond- en waterwaarde
Ons geldsysteem is min of meer gekoppeld aan grondstoffen, in feite alles wat van de grond komt of uit de grond. Je zou kunnen spreken van drie niveaus van waarde, primair de grondstoffen, secundair alles wat er van gemaakt wordt, en tertiair het geldsysteem wat gecreëerd is om de economie soepel te laten draaien. Geld heeft dus als het ware een grondwaarde, maar is slechts een afgeleide van wat echte waarde is.
Water wordt in deze vergelijking vaak ‘vergeten’. Maar als we het over grondwaarde hebben, kunnen we het ook over waterwaarde hebben, ofwel water als kapitaal. Nu de wereldeconomie in disbalans is, wordt de grond- en waterwaarde van geld weer belangrijk. Het is namelijk het enige waar we in een echte financieel-economische crisis op kunnen terugvallen. De echte grond- of waterwaarde bepalen is echter lastig. Er is sprake van vervuilde grond, delfstoffen die niet of nauwelijks meer voorradig zijn, watergebieden die geen zuiver water meer leveren, etc.
De grond- en watersystemen zullen weer gereanimeerd moeten worden. Water moet weer zuiver worden en al gebruikte grondstoffen moeten gerecycled worden. Om dit te bereiken hebben we een overbruggingsfase nodig die vanuit een zuinig beleid optimaal benut dient te worden.
Om de reanimatie tot een goed einde te brengen is een breed draagvlak nodig en een brede coalitie van actoren/stakeholders. Samenwerking is essentieel. Binnen dit proces van herwaardering van de grond- en waterwaarde moeten investeringen gedaan worden. Winstgevendheid vanuit economisch perspectief in combinatie met duurzaamheid in en voor de samenleving zorgt ervoor dat investeringen hierin weer levensbrengend worden.
Zuiver waterkapitaal kan positieve revenues geven, en de waarde kan groeien of in in ieder geval constant blijven. Hiermee reserveren, beheren we het toekomstige waterkapitaal voor de volgende generaties in een circulair en duurzaam model.
Waardebepaling: Welke soorten van waarde kunnen we aan water toekennen? Hoe waarderen we ze? Hoe verhoudt dit zich tot andere economische waarden en mechanismen zoals beprijzen, belasting, subsidies, etc.? Wie is er verantwoordelijk voor de waarde, en hoe dan? Ofwel: Kunnen we modellen ontwikkelen die dit inzichtelijk maken en de afhankelijkheden weergeven? Zo ja, wie en wat hebben we daarvoor nodig?
Download alle doordrijvers
Disclaimer
De Vlaamse Milieumaatschappij, De Vlaamse Waterweg, De Watergroep, Aquafin, Departement Omgeving, Farys, Pidpa, water-link en VITO - Vlakwa hebben de kans gecreëerd om ruimte te geven aan een groep frisse denkers om een systemische kijk op water te ontwikkelen, en zo de watersector uit te dagen om een toekomstbestendig watersysteem vorm te geven. De geformuleerde ideeën zijn niet die van de opdrachtgevers, noch vertolken ze hun standpunten. Ze worden wel als waardevol gezien als inspiratie voor het toekomstig watersysteem.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.