We zijn goed in het optimaliseren van de deelsystemen zonder een goed beeld te hebben over de interactie tussen de verschillende deelsystemen. Hierdoor nemen we bepaalde acties die verderop een negatief effect kunnen hebben. Het is ook op het niveau van deze deelsystemen dat doelstellingen worden opgelegd (en dat innovatie wordt aangestuurd). Zo worden bv. normen opgelegd waaraan het geloosde afvalwater van een rioolwaterzuiveringsinstallatie moet voldoen. Wanneer er een hevige regenbui valt (wat resulteert in een verdunning van het afvalwater en een lagere performantie van de waterzuivering) zal beslist worden om een aantal overstorten in werking te laten treden zodat de normen kunnen worden gehaald. Het in werking laten treden van de overstorten (waarbij ongezuiverd water in een waterloop wordt geloosd) kan evenwel voor een veel grotere negatieve impact zorgen dan het lozen van minder goed gezuiverd afvalwater.
Focussen op het optimaliseren van het globaal systeem zou bv. kunnen betekenen dat we evolueren van een emissie- naar een imissieaanpak, waarbij wordt vertrokken vanuit de concentraties in het leefmilieu (eerder dan op het punt van lozing) om op basis hiervan verschillende deelsystemen te sturen. In bovenstaand voorbeeld zou dit betekenen dat bij hevige regenval het eerder opportuun zou blijken om bepaalde overstorten niet in werking te laten treden en de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan een lagere performantie het afvalwater te laten behandelen (soepelere lozingsnormen). Bij droogte zouden de lozingsnormen scherper kunnen gesteld worden omdat de performantie van de installatie dan beter is. Het punt is om te kijken wat de ecologie in het ontvangend water aankan en daar je infrastructuur op te bouwen en aan te sturen.
In een klimaat van extremere weersomstandigheden wordt het steeds belangrijker om de werking van de deelsystemen te sturen i.f.v. de gehele situatie op het niveau van het terrein. Om hiertoe te komen moeten we nog de stap zetten om de verschillende deelsystemen te integreren/koppelen (alsook hun modellen – wat softwarematig ook niet altijd een evidentie is). Onder andere integreren van rioolwaterzuiveringsmodellen met waterloopmodellen, drinkwatermodellen, modellen van andere gebruikers: energie, transport…
We zetten een test op waarbij we kijken in welke mate een sturing vanuit de situatie in het terrein modelmatig mogelijk is met de modellen, processen en instrumenten die op dit moment voor die sturing op verschillende deelsystemen zijn bedacht en geïnstalleerd, zodat een aanpak richting systemisch beheer mogelijk kan worden.
Download alle doordrijvers
Disclaimer
De Vlaamse Milieumaatschappij, De Vlaamse Waterweg, De Watergroep, Aquafin, Departement Omgeving, Farys, Pidpa, water-link en VITO - Vlakwa hebben de kans gecreëerd om ruimte te geven aan een groep frisse denkers om een systemische kijk op water te ontwikkelen, en zo de watersector uit te dagen om een toekomstbestendig watersysteem vorm te geven. De geformuleerde ideeën zijn niet die van de opdrachtgevers, noch vertolken ze hun standpunten. Ze worden wel als waardevol gezien als inspiratie voor het toekomstig watersysteem.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.